Akoestische sound met sfeervolle beats & soundscapes. 

Frank Blueka zijn specialiteit is het terugbrengen van rocksongs tot hun essentie. Een rock poëet, relaxed en doeltreffend. In de theaters ingebed in een beeldend verhaal, op festivals en in kroegen met een herkenbare sound. Verrassend, spannend en altijd die warme stem, die het publiek doet stilstaan en nieuwsgierig maakt… Soulvol, met invloeden uit rock, blues, Ierse invloeden en wereldwijde folk. Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij: “Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar en piano arrangeren….”

Sinds de samenwerking met producer Raymond van der Vechte is er een interessante verdieping ontstaan. De twee muzikale kompanen combineren Frank Blueka zijn akoestische sound met subtiele beats, drums en interessante soundscapes. Zo ontstaat er een haast filmische verbreding. Enige muzikale voorwaarde voor Frank is dat de songs ook met één instrument als begeleiding live te performen zijn.… Dat leidt op deze wijze weer tot fraaie “unplugged” versies.

Het nieuwe album 2023 komt spoedig uit ! 

Frank Blueka voelt zich verwant met songwriters als Ben Howard, Ray LaMontagne en de Ierse Luka Bloom. En vind ook inspiratie bij bands als Pearl Jam, the Stereophonics en Depeche Mode.

Inspiratie voor zijn teksten vindt Frank in mystieke verhalen, dromen, de liefde en gewoon dagelijkse beslommeringen. Aangevuld in eigen woorden: "Gevoelens van liefde, verlangen, woede, humor en verdriet kunnen ineens een plek krijgen in een song. Ik weet nooit precies hoe dat proces precies bij mij werkt. Soms ontstaat een song heel snel, soms is het lang muzikaal schaven en schuren. Net zoals een beeldhouwer dat kan doen. Of een schilder die zijn eigen kleuren mengt. Het zijn de flarden van emoties en ervaringen die samen een geheel vormen binnen een song. Als dat gevoel van een geheel sterk wordt, dan weet ik dat een song nagenoeg af is…".

Levensloop:

Frank is in Heerenveen geboren. Speelde jong piano, leerde stukken van Chopin en Mozart uit zijn hoofd omdat hij niet goed noten kon lezen. Maar zo grillig als hij was liet hij de muziek ineens vallen omdat hij liever voetbalde. De musicus in Frank leek het onderspit te delven. Op zijn zeventiende echter. Toen hij op zichzelf ging wonen en naar Zwolle vertrok, pakte hij de muziek weer op door gitaar te gaan spelen. Waarom gitaar? Het antwoord geeft Frank nuchter: “Eigenlijk puur praktisch. De piano was niet zo makkelijk op mijn rug mee te nemen…”.

De gitaar bleek een goede keus. Na gitaarlessen van Jan Bartlema (klassiek), Anton Arema (pop) en Ralph de Rosario (jazz) begon Frank Blueka zijn eigen stijl te vinden en ook te accepteren dat hij het anders deed dan vaak traditioneel werd beoogd. De straatschoffie mentaliteit, de underground scene en het bandleven heeft hem misschien nog wel het meest gevormd. Frank speelde korte tijd als bassit in een punkband, was lead-gitarist van de studentenband. Frank werd zanger in dezelfde band omdat de toenmalige zanger door een bekende band werd weggeplukt. Durfde eerst niet te zingen en ging een zomer in Antwerpen op straat spelen om de lef te krijgen om in het openbaar te zingen. Raakte geïnspireerd door Belgische bands uit de jaren negentig.. Richtte toen eigen bands op als Tuesday’s Gone, Ooops Danny en BLZ15 (o.a. DWDD). Uiteindelijk verliet Frank het bandleven om definitief een solo carrière te starten. Als professioneel gitarist-zanger, ruimdenkend, als broodspeler, liefst zo puur mogelijk. Jan Douwe Kroeske met zijn 2-meter sessies en MTV-unplugged waren in die tijd inspirerend voor Frank zijn live optredens.

Het pure kwam terug in Frank zijn eerste geschreven en uitgebrachte songs. Zijn eerste inmiddels  uitverkochte debuut album “Acoustic Avenue”. Met “Acoustic Avenue” gaf Frank zijn visite kaartje af. Het akoestische popalbum Room88 volgde in 2012, Unplugged Live in 2015, Harvest Waits in 2018 en nu komt het nieuwe album ”Paris Midnight eraan.

De laatste jaren heeft Frank Blueka een gerenommeerd team vakmensen om zich heen. Giel Beelen (toen nog landelijke Radio2) nodigde Frank tijdens het schrijfproces van album Paris Midnight al eens voor een geslaagde live sessie met de songs Holy Mama en Maybe Tomorrow.  

Wat wonen betreft bleef Amsterdam regelmatig trekken, maar zijn muzikale hart en roots zijn eigenlijk niet plaatsgebonden. De liefde bracht hem terug naar het Oosten van het land. Daar heeft Frank Blueka heeft zijn plek gevonden in Deventer. Hij heeft er zoals genoemd zijn "White Room" muziekstudio en woont er met zijn vrouw en dochter.