Biografie

Frank Blueka's muziek is te typeren als soulvol, met invloeden uit moderne rock, blues, folk en Ierse invloeden. Sinds Frank zijn eigen weg gaat via het platenlabel BMP heeft zijn carrière een verrassende wending gekregen. Bescheiden maar wereldwijd worden songs van zijn albums Acoustic Avenue, Room 88 en Harvest Waits gekocht en gestreamd. Zijn vakmanschap voor songwriting en performance is opgevallen. Op Spotify wordt Frank gelinkt aan songwriters als Luka Bloom, Mike Scott (Waterboys), Jimmie LaFave. Tom Waits, Willie Deville en zelfs af en toe Ed Sheeran. In Nederland zijn bij Bol.com Franks albums te koop. 2020 is het jaar van de nieuwe singles en de nieuwe muziek. De single SEVEN YEARS was de eerste vrucht van de samenwerking van Frank Blueka met arrangeur-producer Raymond van der Vechte. Vrijdag 6 november is de release van de de tweede single "MY BIRD"....!  (zie ook NEWSBLOG).

Frank heeft zich naast singer/songwriter ontwikkeld als een theaterperformer. Solo zet hij als een aantal jaren een semi-unplugged voorstelling neer die met veel beeldend materiaal een muziekfilmisch karakter heeft. De theatertournee "Einstein was a Rolling Stone" heeft net niet een heel jaar kunnen rondmaken vanwege het Corona virus. ‘Einstein was a Rolling Stone’ volgde op de succesvolle theatertournee 'Tom Waits meets Neil Young’. In de voorstellingen zitten altijd veel zelfgeschreven songs en ook verrassende zijwegen naar muzikanten als Lady Gaga, Prince , Radiohead en Avicii.  

Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij: “Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar en piano arrangeren. En vaak begin ik een melodielijn door gewoon wat klanken te murmelen of te neuriën. Deze middelen beperken me soms, maar aan de  andere kant zorgen ze ervoor dat ik me niet teveel verlies in de vele mogelijkheden. Soms droom ik zo ver weg dat ik nauwelijks de weg terug kan vinden. De samenwerking met een producer is daarom heel waardevol. Bestaande creativiteit kan ik hierdoor vasthouden en nieuw werk krijgt de goede vorm…”

Frank Blueka laat zich in zijn teksten inspireren door mystieke verhalen, dromen en dagelijkse beslommeringen. In zijn eigen woorden: "Gevoelens van liefde, verlangen, woede, humor, kunnen ineens een plek krijgen in een song. Het liefst in een merkwaardig verhaal of abstracte samenhang. Ik weet nooit precies waar ik over schrijf. Het zijn flarden van emoties en ervaringen die ineens een geheel vormen binnen een song. Als ik dat gevoel van een geheel heb, dan weet ik dat het bijna af is..."

Frank is in Heerenveen geboren. Is op zijn zeventiende op zichzelf gaan wonen en vertrokken naar Zwolle. Later heeft hij korte tijd in Amsterdam gewoond waar hij “Movement Sciences” studeerde. Studie ten spijt… Frank volgde zijn hart en werd beroepsmuzikant. Opvallend is dat Frank Blueka juist voor de muziek en het songschrijven nooit een studie volgde. Hij leerde door songs uit te pluizen, door in bands te spelen, dingen op internet uit te zoeken en heel veel te luisteren. Ook door veel eigen opnames te maken, het liefst zo puur mogelijk. De laatste jaren heeft hij een gerenommeerd team vakmensen om zich heen. Een gelouterde pianocoach, een Nederlandse top zangcoach en zoals geschreven een goede producer. 

Wat wonen betreft bleef Amsterdam regelmatig trekken, maar zijn muzikale hart en roots zijn eigenlijk niet plaatsgebonden. . De liefde bracht hem weer terug naar het Oosten van het land. Frank Blueka heeft zijn plek gevonden in het knusse Deventer en is neergestreken bij zijn lief. Samen met hun dochter.  

 

          
 

foto: BMP-music

foto: BMP-music