Biografie


Frank Blueka's muziek is te typeren als soulvol, met invloeden uit moderne rock, blues, folk en Ierse invloeden. Sinds Frank zijn eigen weg ging via platenlabel BMP heeft zijn carrière een verrassende wending gekregen. Bescheiden maar wereldwijd worden songs van zijn albums "Harvest Waits", "Room 88" en "Acoustic Avenue" gekocht, gedownload en gestreamed. Zijn vakmanschap voor songschrijven en performance is uniek zeker ook in Nederland. Relaxed en treffend in de flow van de muziek. Ook creatieve videoclips op Youtube worden goed bekeken.

Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij:  “ Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar, piano en stem arrangeren. Deze middelen beperken me soms, maar aan de andere kant zorgen ze ervoor dat ik me niet teveel verlies in de vele mogelijkheden. Bij het werken met de moderne middelen droom ik soms zo ver weg dat ik nauwelijks de weg terug kan vinden. Aan de andere kant leer ik nu hoe een goede producer arrangeert... en is een super aanvulling op het werk wat ik thuis doe. Van nieuwe dingen doen, het uitproberen daarvan en leren van anderen ontstaan verrassende wendingen.

Hoe ik aan teksten kom...? Oei, ja, dat is niet zo eenvoudig uit te leggen... Veel overkomt me daarin, omdat ik meestal begin te schrijven vanuit klankwoorden....Teksten zijn eigenlijk altijd flarden van ervaringen die ik langzaam tot een verhaal smeedt. Ik hou van het verhaal en vooral als dat verhaal wat mysterie in zich heeft. De verbazing over oneindigheid, dromen en ook weer dagelijkse beslommeringen. Oermenselijke gevoelens als liefde, woede, humor en verlies...”
 

Hot news is Frank zijn nieuw single "Jersey Girl. Een prachtige songbewerking van een grillige lovesong van Tom Waits. Het is de 2018 single van het goed ontvangen album "Harvest Waits" en de succes oogste "Tom Waits meets Neil Young tour". Begin 2017 startte de theatertour en die loopt door tot inmiddels september 2018. 

Een warm muzikaal timbre in Jersey Girl. Frank Blueka heeft een donkerbruine hese stem en het talent om klassiekers tot eigen werk te verbouwen. Jersey Girl is een grillige “love song” van Tom Waits met een mooie liedstructuur. Daarbij is de song volledig uitgekleed en van een nieuw arrangement voorzien met assistentie van producer Raymond van der Vechte. Pulserende drums, lichte beats, relaxed pianospel en een diepe contrabas geven een taxi gevoel in de grote stad. Invloeden van muzikanten als Mr. Probz en Rag ‘n’ Bone Man zijn verfrissend, juist in combinatie met het rauwe seventies gevoel van Frank Blueka. De prachtige Waits-Young bewerkingen hebben voor Frank nieuwe deuren geopend. Er was vruchtvolle samenwerking met de grafische vormgever van Bon Iver (New York), er was een bijdrage aan een boek van de Belgische schrijver Herman Verbeke en een uitnodiging om in Engeland te komen spelen. In Nederland is de lopende theatertour wegens succes verlengd en de eerste festivals melden zich aan. Wie weet wat nog meer komt…Naast de theateroptredens stond Frank op het internationale Gitgo Bluesfestival, is hij regelmatig te zien op de Irish Pub Festivals en ook voor het huiskamer en kroegen cicuit blijft Frank tijd maken.

Frank is in het Heerenveen geboren. Voetbalde aanvankelijk niet onverdienstelijk bij de plaatselijke SC, maakte ook muziek. Hij speelde al wat piano, kreeg op relatief late leeftijd een gitaar in handen, maar had al binnen een week een vrij complexe bluessong helemaal uitgezocht. Kijk dat is wat passie teweeg kan brengen. De geur van het gras moest dan ook uiteindelijk plaatsmaken voor de warmte van het podium en de plek achter de microfoon. Frank is op zijn zeventiende op zichzelf gaan wonen en vertrokken naar de stad Zwolle en later naar Amsterdam waar hij uiteindelijk zijn studie afmaakte. De studie was een mooie dekmantel voor het spelen in allerlei verschillende bands. En het legitiem spelen in oefenruimtes waar de geur van wiet en goedkope drank de geest verruimde. Amsterdam bleef regelmatig trekken maar steeds is hij weer teruggekeerd naar het Oosten. Frank Blueka heeft nu zijn plek gevonden in het knusse Deventer en is neergestreken bij zijn lief. Samen hebben zij inmiddels een dochter gekregen.  
          
 

 

 

Frank foto by natascha dekker 2

 
          foto: BMP-music