Frank Blueka  / in het Nederlands zeg je  Frank Bloeka 

Frank Blueka is Songwriter pur sang. Een intuïtieve songwriter, die altijd vanuit klank en melodie begint te schrijven. Soulvol, met invloeden uit rock, blues, Ierse invloeden en wereldwijde folk. Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij: “Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar en piano arrangeren, tot er een goede basis ligt…". 

In samenwerking met producer Raymond van der Vechte onstaat van hieruit regelmatig een flamboyante verdieping. De twee muzikale kompanen combineren Frank Blueka zijn akoestische sound met subtiele beats, drums en interessante soundscapes. Zo ontstaat er een haast filmische verbreding verwant met songwriters als de jonge Lewis Capaldi, Ben Howard, Tom Waits en de Ierse Luka Bloom. 

Inspiratie voor zijn teksten vindt Frank in mystieke verhalen, dromen, de liefde en gewoon dagelijkse beslommeringen. Aangevuld in eigen woorden: "Gevoelens van liefde, verlangen, woede, humor en verdriet kunnen ineens een plek krijgen in een song. Ik weet nooit precies hoe dat proces precies bij mij werkt. Soms ontstaat een song heel snel, soms is het lang muzikaal schaven en schuren. Net zoals een beeldhouwer dat kan doen. Of een schilder die zijn eigen kleuren mengt. Het zijn de flarden van emoties en ervaringen die samen een geheel vormen binnen een song. Als dat gevoel van een geheel sterk wordt, dan weet ik dat een song nagenoeg af is…".

De New Yorkse blogger/journalist Bob Smith schrijft in “The Static Dive”."Frank Blueka is een singer-songwriter en multimuzikant wiens boeiende muziek een publiek van alle leeftijden aanspreekt. Zijn oprechte melodieën en expressieviteit creëren een emotionele verbinding door inspiratie te putten uit liefde, afscheid en het dagelijks leven."  

Nieuw album 'Paris Midnight'

De najaar 2023 verschenen plaat ‘Paris Midnight’ plaat is een elf nummers tellend onderzoek naar liefde in haar vele vormen. Van het met blues doordrenkte 'Holy Mama'. Tot duistere popmeditaties als 'Gonna Leave'. We leren Frank Blueka kennen als een bluesy songschrijver en we beluisteren een haast poëtisch album met een mix van moderne muzikale invloeden en wortels in de traditie.

Bob Smith schrijft verder: “Frank Blueka is een veelzijdige onafhankelijke artiest die zijn professionele solo-opnamedebuut maakte met het album Acoustic Avenue. Die plaat introduceerde een veelzijdige zanger, songwriter en multi-instrumentalist with a soulvolle genre-fluid vibe…. Zijn geluid is een organische en (meestal) akoestische mix van bluesriffs, pop hooks en jazzvirtuositeit. In de sfeervolle nieuwe plaat Paris Midnight krijgt de piano een centrale plaats. Met een hartverscheurende bluesy toon in 'Maybe Tomorrow' en een vurige piano ballad als 'Always Remember Us This Way' herinnert Frank Blueka aan de grote pop/rock singer-songwriters uit de jaren '70 en '80. Hij linkt aan een zwoele Peter Gabriel-achtige soul in ‘My Bird’, en biedt een mooie en melancholische kijk op de klassieker ‘Your Song’ van Sir Elton John. Of het nu gaat om grillige deltablues (“Rollin' Like a Stone”) of introspectieve alt-pop (‘Seven Years’). Frank vormt een diepe emotionele band met de muziek en met de luisteraar".

 

Levensloop:

Frank is in Heerenveen geboren. Speelde jong piano, leerde stukken van Chopin en Mozart uit zijn hoofd omdat hij niet goed noten kon lezen. Maar zo grillig als hij was liet hij de muziek ineens vallen omdat hij liever voetbalde. De musicus in Frank leek het onderspit te delven. Op zijn zeventiende echter. Toen hij op zichzelf ging wonen en naar Zwolle vertrok, pakte hij de muziek weer op door gitaar te gaan spelen. Waarom gitaar? Het antwoord geeft Frank nuchter: “Eigenlijk puur praktisch. De piano was niet zo makkelijk op mijn rug mee te nemen…”.

De gitaar bleek een goede keus. Na gitaarlessen van Jan Bartlema (klassiek), Anton Arema (pop) en Ralph de Rosario (jazz) begon Frank Blueka zijn eigen stijl te vinden en ook te accepteren dat hij het anders deed dan vaak traditioneel werd beoogd. De straatschoffie mentaliteit, de underground scene en het bandleven heeft hem misschien nog wel het meest gevormd. Frank speelde korte tijd als bassit in een punkband, was lead-gitarist van de studentenband. Frank werd zanger in dezelfde band omdat de toenmalige zanger door een bekende band werd weggeplukt. Durfde eerst niet te zingen en ging een zomer in Antwerpen op straat spelen om de lef te krijgen om in het openbaar te zingen. Raakte geïnspireerd door Belgische bands uit de jaren negentig.. Richtte toen eigen bands op als Tuesday’s Gone, Ooops Danny en BLZ15 (o.a. DWDD). Uiteindelijk verliet Frank het bandleven om definitief een solo carrière te starten. Als professioneel gitarist-zanger, ruimdenkend, als broodspeler, liefst zo puur mogelijk. Jan Douwe Kroeske met zijn 2-meter sessies en MTV-unplugged waren in die tijd inspirerend voor Frank zijn live optredens.

Het pure kwam terug in Frank zijn eerste geschreven en uitgebrachte songs. Zijn eerste inmiddels  uitverkochte debuut album “Acoustic Avenue”. Met “Acoustic Avenue” gaf Frank zijn visite kaartje af. Het akoestische popalbum Room88 volgde in 2012, Unplugged Live in 2015, Harvest Waits in 2018 en nu komt het nieuwe album ”Paris Midnight eraan.

De laatste jaren heeft Frank Blueka een gerenommeerd team vakmensen om zich heen. Giel Beelen (toen nog landelijke Radio2) nodigde Frank tijdens het schrijfproces van album Paris Midnight al eens voor een geslaagde live sessie met de songs Holy Mama en Maybe Tomorrow.  

Wat wonen betreft bleef Amsterdam regelmatig trekken, maar zijn muzikale hart en roots zijn eigenlijk niet plaatsgebonden. De liefde bracht hem terug naar het Oosten van het land. Daar heeft Frank Blueka heeft zijn plek gevonden in Deventer. Hij heeft er zoals genoemd zijn "White Room" muziekstudio en woont er met zijn vrouw en dochter.