Biografie

Frank Blueka's muziek is te typeren als soulvol, met invloeden uit moderne rock, blues, folk en Ierse invloeden. Sinds Frank zijn eigen weg ging via platenlabel BMP heeft zijn carrière een verrassende wending gekregen. Bescheiden maar wereldwijd worden songs van zijn albums "Harvest Waits", “Unpluggd live!” "Room 88" en "Acoustic Avenue" gekocht, gedownload en gestreamed. Frank zijn vakmanschap voor songschrijven en performance is opgevallen. Zijn specialiteit is het terugbrengen van rocksongs tot hun essentie van instrument en zang. Een rock poëet, relaxed en doeltreffend in de flow van de muziek.  In de theaters met een beeldend verhaal. In huiskamer, zaal of Café is het dichtbij de mensen... Een warme muzikale sfeer en altijd weer verrassend. Creatieve videoclips op Youtube geven een beeld van Franks muzikaliteit.

In 2018 is Frank zijn nieuwe single "Jersey Girl” gelanceerd. Een gedurfde songbewerking van een klassieke love song van Tom Waits. De prachtige Waits-Young bewerkingen hebben voor Frank sowieso nieuwe deuren geopend. Frank heeft vruchtvol samengewerkt met de grafische vormgever van Bon Iver (New York), schreef een bijdrage aan een boek van de Belgische schrijver Herman Verbeke en ontving een uitnodiging om in Engeland te komen spelen. In Nederland is de lopende theatertour nog gaande en het eerste festival seizoen kwam er spontaan bij. Wie weet wat er nog meer komt… Frank benadrukt dat hij een ruime muzieksmaak heeft. In het nieuwe theaterprogramma "Einstein was a Rolling Stone" zullen bijvoorbeeld Radiohead en Avicci niet ontbreken. Frank schrijft bovendien aan een fonkelnieuw album met eigen werk.

Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij:  “ Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar, piano en stem arrangeren. Deze middelen beperken me soms, maar aan de andere kant zorgen ze ervoor dat ik me niet teveel verlies in de vele mogelijkheden. Bij het werken met de moderne middelen droom ik soms zo ver weg dat ik nauwelijks de weg terug kan vinden. Aan de andere kant leer ik nu als een producer te arrangeren, af te bakenen en vast te leggen op de plaat hoe ik het beeld en de sound voor ogen heb. Daarnaast koester ik de puurheid van mijn eerste albums. Naast het moderner gearrangeerde werk van de laatste periodes levert juist ook deze puurheid een krachtige bron voor inspiratie op…”

Frank is in het Heerenveen geboren. Voetbalde aanvankelijk niet onverdienstelijk bij de plaatselijke SC, maakte ook muziek. Hij speelde al wat piano, kreeg op relatief late leeftijd een gitaar in handen, maar had al binnen een week een vrij complexe bluessong helemaal uitgezocht. Kijk dat is wat passie teweeg kan brengen. De geur van het gras moest dan ook uiteindelijk plaatsmaken voor de warmte van het podium en de plek achter de microfoon. Frank is op zijn zeventiende op zichzelf gaan wonen en vertrokken naar de stad Zwolle en later naar Amsterdam waar hij uiteindelijk zijn studie "Movement Sciences" afmaakte. De studie was een mooie dekmantel voor het spelen in allerlei verschillende bands. En het legitiem spelen in oefenruimtes waar de geur van wiet en goedkope drank de geest verruimde. Amsterdam bleef regelmatig trekken maar steeds is hij weer teruggekeerd naar het Oosten. Frank Blueka heeft nu zijn plek gevonden in het knusse Deventer en is neergestreken bij zijn lief. Samen hebben zij inmiddels een dochter gekregen.  

          
 

foto: BMP-music

foto: BMP-music

foto: M.P.I. van Oort

foto: M.P.I. van Oort