Biografie


Frank Blueka's muziek is te typeren als soulvol, met invloeden uit moderne rock, blues, folk en Ierse invloeden. Sinds Frank zijn eigen weg ging via platenlabel BMP heeft zijn carrière een verrassende wending gekregen. Bescheiden maar wereldwijd worden songs van zijn albums "Harvest Waits", "Room 88" en "Acoustic Avenue" gekocht, gedownload en gestreamed. Zijn vakmanschap voor songschrijven en performance is uniek zeker ook in Nederland. Relaxed en treffend in de flow van de muziek. Ook creatieve videoclips op Youtube worden goed bekeken.

Als je Frank vraagt wat voor muziek hij maakt dan zegt hij:  “ Songs, het liefst in al hun eenvoud. Ik blijf heel lang met mijn akoestische gitaar, piano en stem arrangeren. Deze middelen beperken me soms, maar aan de andere kant zorgen ze ervoor dat ik me niet teveel verlies in de vele mogelijkheden. Bij het werken met de moderne middelen droom ik soms zo ver weg dat ik nauwelijks de weg terug kan vinden. Aan de andere kant leer ik nu hoe een goede producer arrangeert... en werk ik met Cubase pro en een fantastisch toetsenbord. Ik moet toegeven dat ik nu nieuwe creatieve vondsten ontdek. Dat is ook het mooie van nieuwe dingen en juist in het uitproberen en leren van anderen ontstaan verrassende dingen. Teksten zijn altijd flarden van ervaringen. Ik hou van het verhaal en vooral als dat verhaal wat mysterie in zich heeft. De verbazing over oneindigheid, dromen en ook weer dagelijkse beslommeringen. Oermenselijke gevoelens als liefde, woede, humor en verlies...”
 

Het album ROOM 88 heeft in Nederland voor een entree in de theaterwereld gezorgd. In 2012 en 2013 speelde Frank in een illuster decor van een oud vissershotel de voorstelling “the Midnight Train”. Over een mysterieuze reis in een oude boemeltrein door het grillige Zuid-Engelse landschap. De Iers getinte voorstelling "Brother Language (2014)” was daar een vervolg op. Daarna nam Frank een korte periode van theater-rust. Gevoed door de geboorte van zijn dochter. Momenteel is zijn nieuwe project gaande " Tom Waits meets Neil Young". Begin 2017 startte de theatertour en die loopt door tot voorjaar 2018. Ook zijn de studiowerkzaamheden in volle gang en verschijnt binnenkort een heel nieuw album.

Naast de theateroptredens stond Frank onlangs nog op het internationale Gitgo Bluesfestival en hij ook is regelmatig te zien op de altijd drukke Irish Pub Festivals. 

Frank is in het Heerenveen geboren. Voetbalde aanvankelijk niet onverdienstelijk bij de plaatselijke SC, maakte ook muziek. Hij speelde al wat piano, kreeg op relatief late leeftijd een gitaar in handen, maar had al binnen een week een vrij complexe bluessong helemaal uitgezocht. Kijk dat is wat passie teweeg kan brengen. De geur van het gras moest dan ook uiteindelijk plaatsmaken voor de warmte van het podium en de plek achter de microfoon. Frank is op zijn zeventiende op zichzelf gaan wonen en vertrokken naar de stad Zwolle en later naar Amsterdam waar hij uiteindelijk zijn studie afmaakte. De studie was een mooie dekmantel voor het spelen in allerlei verschillende bands. En het legitiem spelen in oefenruimtes waar de geur van wiet en goedkope drank de geest verruimde. Amsterdam bleef regelmatig trekken maar steeds is hij weer teruggekeerd naar het Oosten. Frank Blueka heeft nu zijn plek gevonden in het knusse Deventer en is neergestreken bij zijn lief. Samen hebben zij inmiddels een dochter gekregen.  
          
 

 

 

857158 orig

 
          foto: BMP-music 

Creatieve videoclips op Youtube geven een goed beeld van Frank's eigen stijl. Het onverwachte succes van “Shrek-song” Hallelujah met circa 60.000 hits. Een bescheiden folk-succes met Spancil Hill met circa 12.000 hits. Ook worden eigen songs goed bekeken. Monkey Cab doet het goed. Running Late, Wildebeast… Live-style videoclip Hey Girl is een oprechte glimp in Franks eigen leven en de song "Beside You" zorgt voor een brok in de keel...Just take a look...!